Коли ви п’єте антибіотик, бо «застуда вже дістала», вам може здаватися, що це нікому нічим не загрожує. Проте ви помиляєтесь.
За даними 2016 року, 25 % усіх ліків, які купують в Україні — антибіотики.
Можливість придбати антибіотик без рецепта лікаря дуже пришвидшує процес антибіотикорезистентності в Україні (коли бактерії стають стійкими до антибіотиків, які можуть знищити мікроби та допомогти нам одужати).
Це означає, що в найближчому майбутньому лікувати захворювання буде важче та дорожче.
Вдумайтесь: через стійкість бактерій до антибіотиків у світі щороку вже помирає 700 000 людей. Якщо не сповільнити цей процес, цифра становитиме 10 мільйонів смертей щороку вже у 2050 році.
Тобто через 30 років ми можемо стати свідками того, як наші онуки помирають від пневмонії, від якої ми зараз можемо вилікувати наших дітей.
Недарма Всесвітня організація охорони здоров’я називає антибіотикорезистентність однією з найбільших загроз людству.
Антибіотикорезистентність — природний процес, але коли ми неправильно використовуємо антибіотики в медицині та тваринній промисловості, дуже прискорюємо процес резистентності.
Приймати антибіотики необхідно лише за призначенням лікаря. Чого не варто робити:
Застуда не лікується антибіотиком. Чи ваше захворювання саме бактеріальної природи, може оцінити лише медик.
Якщо ж ви вже приймаєте антибіотики й вам здається, що ваш стан погіршився — негайно зверніться до лікаря. Можливо, вам треба змінити препарат, але визначити це може лише лікар.
Те, що ви тримаєте в руках саме антибактеріальний препарат, буде зазначено в інструкції до нього.
Також в інструкції часто вказують, які саме бактерії чутливі до того чи іншого антибіотика.
Саме тому так активно наголошують, що антибіотик не можна купити просто так, за порадою друга чи знайомого.
Навіть якщо у вас є бактеріальна інфекція, ви не зможете визначити самостійно, який саме антибіотик підходить вам.
Серед рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я:
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь та небезпечних бактерій, Центр громадського здоров’я України радить:
Мити руки й робочу поверхню:
Роздільно зберігати сире м’ясо, морепродукти і яйця — вони можуть бути джерелом інфекції:
Термічно обробляти: